FAQ

Welke snelheid haalt een elektrische fiets?

Je krijgt ondersteuning tot maximaal 25 km/h. Dit is wettelijk bepaald. Voor de zogenaamde speed-pedelecs (45km/h) gelden dezelfde regels als een bromfiets klasse B (helmplicht, geel plaatje, verzekering, …)

Wat is het stroomverbruik of actieradius van mijn Leone fiets?

De actieradius verschilt van fiets tot fiets en is afhankelijk van de gebruikte batterij. Het hangt daarnaast ook af van de weersomstandigheden, het gebied waar je fietst en het gewicht van de persoon. De standaard accu heeft een actieradius tot 100 kilometer. In de topmodellen ligt dit uiteraard wat hoger. We bekijken samen met jou het voorziene gebruik en adviseren je een fiets op maat van jouw noden.

Wat kan ik doen om mijn stroomverbruik of actieradius te optimaliseren?
  • Zorg dat de batterij steeds volledig opgeladen is bij vertrek.
  • Zet de ondersteuningsstand zo laag mogelijk.
  • Gebruik een lichte versnelling en schakel terug bij wind of bij het oprijden van een helling.
  • Zorg ervoor dat je banden altijd de juiste spanning hebben.
Hoe laad ik de accu of batterij op?

De accu kan je van de fiets verwijderen en opladen met de bijgeleverde oplader, maar je kan de accu ook in de fiets laten zitten. Laden kan aan ieder stopcontact. Vermijd de fiets te stockeren met een volledig lege accu, optimaal voor stockage is een half geladen batterij.

Hoe optimaal omgaan met de accu of batterij?

De accu mag niet blootgesteld worden aan extreme temperaturen. Bij extreme koude kan de actieradius van de fiets minder zijn dan gewoonlijk. Het best kan de accu uit de houder van de fiets gehaald worden om in huis op te laden. Als je de fiets langer dan een maand niet gebruikt, adviseren wij je om de batterij om de twee weken even op te laden.

Hoe onderhoud ik mijn fiets?
  • Controleer voor elk gebruik, voor je eigen veiligheid, of alle onderdelen goed vastzitten, de remmen correct werken, de banden de juiste spanning hebben en de fietsverlichting werkt (voor en achterlicht controleren).
  • Bescherm je fiets tegen extreme weersomstandigheden en berg hem na gebruik op in de garage, beschutte fietsenstalling enz. Denk hier om de batterij!
  • Wacht niet tot vuil opgedroogd is om je fiets schoon te maken. Als je het meteen doet, gaat het makkelijker. Let op met de hogedrukreiniger! De harde waterstraal kan onderdelen beschadigen. Gebruik liever een emmer water en een spons. Gebruik een mild reinigingsproduct, bij voorkeur speciaal voor fietsen. Vermijd roest door je fiets goed af te drogen.
  • Smeer ketting en tandwielen bij voorkeur maandelijks.
Kan ik een elektrische fiets op een gewone fietsendrager plaatsen?

Onze Leone fietsen kunnen op de meest voorkomende fietsendragers bevestigd worden. Wij raden je wel aan om de accu steeds uit de houder te halen en apart mee te nemen in de wagen.

Heb ik een kenteken, nummerplaat of helm nodig?

Je hebt dit niet nodig voor een elektrische fiets tot 25 km/h. (Enkel voor speed-pedelecs die een snelheid halen tot 45km/h)

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

Gemiddeld ligt dit gewicht tussen de 20 en 25 kg, afhankelijk van het model.